Marita Kath. Dymny (2018)

Spontaniteit en intuïtie zijn de drive en expressie van de schilderkunstige composities van Marita Katharina Dymny. Ze ontwikkelt haar eigen artistieke levendigheid: zowel in de representatie als in de abstractie, haar techniek van acrylverf met natuurlijke materialen zoals palmvezels en geraspte stenen in occasionele combinatie met bladgoud nodigt de toeschouwer uit om zich te verdiepen. Naast pure esthetiek geeft deze veelgelaagde materialiteit metaforisch de energetische verbinding van de kunstenaar met de natuur weer. Haar werken weerspiegelen de oneindige cyclus van de natuur en het leven in tijd en ruimte.

Commentaar van Silke Dombrowsky, historicus M.A., Bonn

Marita Dymny: Symbolische Abstractie en Materiaalcompositie

"Spontaniteit en intuïtie zijn de drive en expressie van Marita Dymny's schilderkunstige composities. "Schilderen en ontwerpen is voor mij een grote innerlijke behoefte, die ik combineer met vrijheid, leven, meditatie, vreugde en individualiteit", benadrukt de kunstenares uit Niederkassel-Rheidt, die haar tweede thuis heeft in Alicante/Spanje.

Marita Dymny ontwikkelt haar eigen artistieke levendigheid: bedreven in zowel de representatie als de abstractie, haar gemengde techniek van acrylverf en natuurlijke materialen - zoals plantaardige vezels en gemalen stenen in occasionele combinatie met bladgoud - nodigt ons uit om onze kennis te verdiepen. Naast pure esthetiek geeft deze veelgelaagde materialiteit metaforisch de energetische verbinding van de kunstenares met de natuur weer, naar wiens schatten zij wil verwijzen in de zin van upcycling in de kunst.

De cirkel - symbolisch universeel symbool van alle culturen en tijdperken - staat dus niet toevallig centraal in de groep werken van Marita Dymny, maar kan begrepen worden als de binnenste kern van haar symbolische abstractie en materiële compositie. In de geometrische vorm zonder begin en einde visualiseert de kunstenaar de oneindige loop van de natuur en het leven in tijd en ruimte. Motief en materiaal komen samen op een subtiel niveau van betekenis.

Sinds 2002 toont Marita Dymny haar werk regelmatig op solo- en groepstentoonstellingen in Duitsland en Spanje".

Marita Dymny

    1944 geboren in Linz aan de Rijn in Linz
    1972 Schilderen met olieverf en aquarellen
    2002 Schilderen en ontwerpen met acrylverf gedeeltelijk in gemengde techniek op doek met natuurlijke materialen
    Studies enz: Kunstacademie met prof. dr. Markus Lüpertz - Alanus Universiteit in Alfter bij Bonn

Individuele en groepstentoonstellingen etc.

    Galerij Schuch, Linz  
    Stadsgalerij "Oude Toren" Niederkassel
    Museum voor Aanverwante Kunst Keulen
    Culturele workshop Remagen
    Siegburg Stadsmuseum
    Siegburg gemaal
    Glazen paviljoen Rheinbach
    Kunst op de Campus, Rheinbach
    Galerie Kunstmeile Keulen-Buchforst
    Gallery de Arte, Jálon (regio Alicante, Spanje)
    "Balkons van Altea" jaarlijks 2007-2017 (regio Alicante, Spanje)
    "Cultuurpaleis FUNDACION FRAX, Albir (regio Alicante, Spanje)


Ik cultiveer artistieke uitwisseling via actieve lidmaatschappen: KUNSTFORUM´99 Rheinbach, "Kunstgeflecht" Neunkirchen-Seelscheidt, "Asociacion de Artistas de Altea", Altea (gebied Alicante, Spanje).

In mijn schilderijen gaan kleur en materialiteit een esthetische en energetisch-metaforische verbinding aan, die de oneindige loop van de natuur en het leven in tijd en ruimte weerspiegelt.