Mara Lames

Ik vond mijn weg naar het schilderen door mijn vele jaren als freelance reclamefotograaf in Keulen. Het zwaartepunt van mijn vrije werken lag bij met de hand ingekleurde zwart-wit foto's, die een stemming weerspiegelden van mijn "zien" op het moment van de opname door een veronderstelde vervreemding.
Ik ben een inwoner van de Eifel. "Terug naar de wortels" Sinds vele jaren woon en werk ik weer in de Eifel. Op zoek naar een nieuwe uitdaging op artistiek gebied, ontdekte ik het schilderen als een nieuwe vorm van expressie voor mij.
Ik werk meestal met acrylverf op doek en gebruik daarbij verschillende materialen.  
Ik ben bijzonder onder de indruk van en geïnspireerd door kunstenaars van de popcultuur die, in een soort afscheid van de ernst, van het nadrukkelijk intellectuele, uitdrukking geven aan het alledaagse, het alledaagse en het menselijke, zuiver en helder, grafisch vervreemd.
In mijn werken gaan achter schijnbaar triviale dingen, verlangen en levensvreugde schuil, maar ook verlangens, kwetsbaarheden en menselijke afgronden. De gekozen kleuren zijn bedoeld om de boodschap te onderstrepen. In het geval van de objecten of sculpturen wordt een voorwerp/figuur van zijn oorspronkelijke betekenis ontdaan en krijgt het een volledig nieuwe identiteit door de transformatie en toevoeging van artistieke elementen.
Als ik een beeld of object creëer, komt dat voort uit mijn huidige stemming of wat me op dat moment beweegt. Er is dan ook geen doorlopend thema of een bepaalde lijn te ontdekken in mijn werken. Maar in de stijl altijd de opname van elementen uit de popcultuur.